Fatima-stipendiet – För främjandet av kvinnors studier i de islamiska vetenskaperna.

Profeten Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) sa: “Sökandet av kunskap är obligatoriskt för varje muslim.”. Denna uppmaning riktar sig likväl till män som kvinnor men trots detta har vi i modern tid glömt bort de tusentals kvinnliga lärda som präglat den muslimska historien. De flesta känner till Imam al-Shafi’i men inte att en utav hans främsta lärare var Shaykha Nafisa bint Hassan, dotterdotter till Profeten Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him).

Islamakademin har därmed äran att presentera Fatimah-stipendiet instiftat på initiativ av en muslimsk kvinna som ber om att få vara anonym. Stipendiet har som syfte att främja muslimska kvinnors studier i de islamiska vetenskaperna och således öka och stärka deras deltagande i utvecklingen av den svenska religiösa diskursen.

Stipendiet har namngetts efter en kvinna som haft en avgörande roll i den muslimska historien; Fatima al-Fihri, grundaren av ett utav världens äldsta universitet.

 

Fatimah al-Fihri – Universitetets moder

Fatimah al-Fihri (f. 800 – d. 880) var dotter till en framgångsrik tunisisk affärsman, Mohammad al-Fihri, som lät utbilda bägge hans döttrar väl. När hon var en ung kvinna emigrerade hon tillsammans med sin familj från Qayrawan i Tunisien till staden Fez i Marocko.

Som en följd av hennes fars bortgång ärvde Fatimah och systern Mariam en ansenlig summa pengar och då hon var djupt troende och värderade sökandet av kunskap högt, lät hon år 859 bygga universitetet (då en moské och madrasah) al-Qarawiyyin i Fez.

Universitetet blev snabbt en mötesplats mellan stora tänkare och lärda från den muslimska- och övriga världen. Bland de prominenta muslimer som studerat eller lärt ut återfinns bland andra Ibn al-‘Arabi och Ibn Khaldun och bland de mest kända övriga studenterna återfinns Påve Sylvester II som tog med sig siffran noll till Europa, en avgörande komponent i all modern teknologi, samt den judiske läkaren och filosofen Maimonides.

 

Hur söker jag stipendiet?

Islamakademin välkomnar kvinnor med ekonomiska begränsningar att söka stipendiet som bl.a. subventionerar hela kursavgiften på våra kurser. Ni kan då kryssa i ”Fatimah-stipendiet” bland betalningsalternativen då ni registrerar er till en kurs.

 

Vill ni stödja detta initiativ?

Vi välkomnar de av er som vill möjliggöra för fler kvinnor att söka kunskap genom att donera pengar till stipendiet. Det kan ni göra genom insättning av frivillig summa till vårt bankgiro-konto [205-6984].  Skriv ”Fatimah” i meddelandefältet.